Smaki Świata "BIO"

Smaki Świata "BIO" Chcesz odżywiać się zdrowiej? Szukasz produktów bez laktozy, bez glutenu, produktów wegetariańskich czy wegańskich? Do zobaczenia wkrótce w Rabce :)

Kochani, ponieważ sklep zamknięty a zostało nam trochę ciekawych artykułów, zapraszamy na naszą stronę www.bio-smaki.pl....
16/06/2015

Kochani, ponieważ sklep zamknięty a zostało nam trochę ciekawych artykułów, zapraszamy na naszą stronę www.bio-smaki.pl. Przy akceptacji zamówienia po kliknięciu w pole kuponu należy wpisać hasło "wyprzedaz" - -20% na całe zamówienie. Na kolejne zakupy zapraszamy do sklepu www.brat.pl w Rabce przy ul. Piłsudzkiego 1

Sklep ze zdrową żywnością - Rabka Zdrój. Żywność ekologiczna, naturalne wegańskie kosmetyki, produkty wegańskie, produkty bez glutenu, dla diabetyków, Fair Trade

08/05/2015

od soboty 9.05.2015 do wtorku 12.05.15 sklep będzie nieczynny. Zapraszamy ponownie w środę Pozdrawiamy.

29/04/2015

Kochani, z przykrością musimy oznajmić,że stacjonarny sklep musimy zamknąć. Rabka niestety nie dała rady :/
Sklep będzie czynny do końca maja, będziemy prowadzić też sprzedaż internetową. Od zakupów za 50 zł w okolicy Rabki będziemy dowozić.

OLEJ ARGANOWYDrzewo arganowe (argania spinosa) zwane również „drzewem żelaznym“ jest jednym z najstarszych drzew na świe...
15/04/2015

OLEJ ARGANOWY
Drzewo arganowe (argania spinosa) zwane również „drzewem żelaznym“ jest jednym z najstarszych drzew na świecie. Żyje i owocuje średnio 150-200 lat. Dość często spotykane są okazy, które żyją nawet 400 lat. Dorasta do wysokości 10 metrów, a korona drzewa może posiadać średnicę nawet 14 metrów. Argana jest drzewem cierniowym o poskręcanym sękatym pniu. Charakterystyczną cechą drzewa arganowego są korzenie, które dochodzą do 30 metrów w głąb ziemi i sięgają wody gruntowej. Dzięki temu argana może egzystować i owocować w ciężkich warunkach pustynnych. Doskonale znosi temperaturę od 0 do 50 stopni Celsjusza i może przetrwać długotrwałą suszę.
Owocuje co drugi rok w miesiącu lipcu, a w latach szczególnie suchych robi sobie przerwy w owocowaniu. Drzewo arganowe jest drzewem endemicznym. Rośnie jedynie w Maroku w ekologicznie czystym środowisku. Dojrzały owoc argany ma wielkość małej śliwki, żółto-brązowy kolor i gorzki miąższ. Pod mięsista skórką znajduje się orzech, którego skorupka jest 16 razy twardsza od skorupki orzecha laskowego i od 1 do 3 nasion, z których produkuje się olej arganowy zwany też „płynnym złotem Maroka”.
Tłoczeniem oleju w Maroku zajmują się kobiety. Ziarna pochodzące z owocu argany są zbierane, suszone, a następnie prażone, by w kamiennym żarnie ręcznie rozbić ich twardą skorupę. Powstający mus przy pomocy letniej wody jest zmieszany na pastę, z której ręcznie wyciska się olej.
Właściwości oleju arganowego:
Olej arganowy jest w swoim składzie i właściwościach absolutnie wyjątkowy, szczególnie kiedy jest tłoczony metoda ręczną (na zimno).
szybko się wchłania
- dogłębnie nawilża
- ma złoty kolor
- bogaty w witaminę E
- bogaty w fenole oraz kwasy fenolowe
- bogaty w karoten
- naturalny przeciwutleniacz
- działa przeciwzapalnie
- bogaty w tłuszcze oraz kwasy tłuszczowe
- bogaty w kwas palmitynowy
- bogaty w kwas stearynowy
- posiada kwas oleinowy
- posiada kwas linolowy
- bogaty w skwalen, który chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, przyczyniających się do zmian nowotworowych.
- antyoksydacyjne
- dezynfekujące
- zabija grzyby
- zabija bakterie
- wpływa dodatnio na krążenie krwi
- daje bezpośrednią wilgotność skórze
- odmładza skórę
- wzmacnia układ odpornościowy
- aparat ruchowy: mięśnie, układ kostny, ścięgna, stawy, skóra, tkanka łączna;
- system odpornościowy: szpik kostny i całościowy układ immunologiczny;
- układ trawienny: żołądek, trzustka, wątroba, przełyk, jelita;
- układ oddechowy: nos, płuca, krtań, drogi oddechowe;
- układ moczowy: nerki, przewody moczowe, pęcherz;
- układ krążenia: żyły, krew, serce, układ limfatyczny;
- układ wzrokowy;
- układ słuchowy;
- zmniejszanie ryzyka zachorowań na raka piersi, skóry, prostaty;
- przy chorobach układu krążeniowego: nadciśnienie tętnicze, problemy krążeniowe jak i choroby serca, zmniejsza ryzyko zawału serca , miażdżycy;
- w zapobieganiu Alzheimera;
- w zapobieganiu Parkinsona ;
- chorobach skórnych: łuszczyca, trądzik, egzema;
- neurodermitis, poparzeniach słonecznych i innych;
- problemach z włosami: wypadanie włosów, rozdwajanie się jak i ogólnie zły stan włosów również zniszczonych zabiegami fryzjerskimi;
- reumatyczne schorzenia stawów;
- podwyższone wartości cholesterolu.

-pomaga w walce ze zmarszczkami oraz procesem starzenia: dzięki wysokiej zawartości witaminy E pomaga zredukować zmarszczki poprzez odbudowanie warstwy hydro - lipidowej skóry. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników.
- eliksir młodości o silnym działaniu regenerującym;
- doskonały na dojrzałą i starzejącą się skórę, wygładza zmarszczki;
- głęboko i skutecznie nawilża suchą skórę;
- zapobiega przesuszeniu i utracie elastyczności skóry;
- trądzik, skóra tłusta i mieszana;
- poparzenia słoneczne;
- rozstępy, blizny, ospa wietrzna;
- wysuszoną skórę głowy;
- kruche, łamliwe paznokcie;
- bolące lub spięte mięśnie;
- na dolegliwości i bóle;
- pęknięcia skóry;
- przyspiesza gojenie się otarć naskórka;
- przyspiesza gojenie się poparzeń;
- stosowany do masażu;
- chroni skórę przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych, takich jak: słońce, wiatr, zła pogoda, zimno, stres …
- odbudowuje płaszcz hydrolipidowy skóry;
- zwiększa zawartość składników odżywczych;
- działa przeciwzapalnie;
- jest niezastąpiony w walce z cellulitem.

Olej arganowy kosmetyczny zaleca się używać codziennie do nawilżania ciała oraz demakijażu. Wspaniale pobudza krążenie krwi, wpływa odmładzająco na skórę, nadając jej niepowtarzalny wygląd. Jest rewelacyjnym dodatkiem do maseczek kosmetycznych, do włosów jak i do masaży. Polecany do ogólnej pielęgnacji niemowląt.

BABKA PŁESZNIK Babka płesznik to roślina, która ma właściwości podobne do siemienia lnianego – pomaga uregulować pracę j...
15/04/2015

BABKA PŁESZNIK

Babka płesznik to roślina, która ma właściwości podobne do siemienia lnianego – pomaga uregulować pracę jelit. Poza tym łagodzi objawy hemoroidów, reguluje poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2 i łagodzi objawy łuszczycy i trądziku różowatego. Ponadto pomaga schudnąć i jest bezpieczna dla kobiet w ciąży. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma babka płesznik. Babka płesznik (Plantago psyllium L.), inaczej pchlica, płesznic (na Lubelszczyźnie) i pchle nasienie (na Mazowszu), to roślina pochodząca z zachodniego rejonu Morza Śródziemnego (stąd inna nazwa – babka śródziemnomorska), północnej Afryki i zachodniej Azji. Jej właściwości zdrowotne, a konkretnie nasion babki płesznik (łac. Psylli semen), które są surowcem leczniczym, wykorzystywano w medycynie ludowej m.in. na kaszel (jako środek wykrztuśny, przeciwkaszlowy, w zapaleniu oskrzeli), czerwonkę i bóle w chorobach reumatycznych i artretyzmie. Współczesne badania potwierdzają, że babka płesznik wykazuje liczne właściwości zdrowotne.
Babka płesznik na zaparcia, biegunki, hemoroidy i wrzody
Nasiona babki płesznik ułatwiają wypróżnianie, ponieważ po kontakcie z wodą uwalniają śluz i tworzą żel ułatwiający przesuwanie mas zalegających w jelitach. W związku z tym poleca się je stosować pomocniczo w leczeniu okresowych zaparć.
Podczas stosowania nasion babki płesznik zalecane jest pice dużej ilości płynów (najlepiej wody)
Babka płesznik zwiększa lepkość treści jelitowej, tym samym normalizując czas przejścia mas kałowych przez jelita, a co za tym idzie - częstość wypróżniania się. W związku z tym można ją stosować także w przypadku biegunek, tym bardziej, że wpływa na wzrost liczby "dobrych" bakterii jelitowych, a tym samym poprawia florę bakteryjną w jelitach.
Ponadto babkę płesznik można stosować przy hemoroidach (guzkach krwawniczych odbytu). Babka płesznik nie tylko ureguluje pracę jelit, lecz także złagodzi bóle i świąd oraz zmniejszy krwotoki.
Babkę płesznik mogą stosować także osoby zmagające się z chorobą wrzodową, podrażnieniami przewodu pokarmowego oraz zespołem jelita drażliwego, gdyż działa osłonowo i przeciwzapalnie.

Babka płesznik obniża poziom cholesterolu

Nasiona babki płesznik przyczyniają się do znaczącego obniżenia poziomu "złego" (LDL) i zwiększania poziomu "dobrego" (HDL) cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Naukowcy przekonują, że babka płesznik może być stosowana także w terapii łagodnej i średniej hypercholesterolemii (czyli w stanach podwyższonego powyżej normy stężenia cholesterolu we krwi).
Babka płesznik obniża poziom cukru we krwi
Jak wynika z badań z udziałem osób chorych na cukrzycę typu 2, babka płesznik redukuje poziom glukozy we krwi o około 12 proc., oraz zmniejsza zawartość cukru w moczu. Wszystko dzięki zawartości błonnika.
Babka płesznik na odchudzanie
Babkę płesznik lub suplementy diety zawierające naturalny błonnik z tej rośliny zaleca się włączyć do diety odchudzającej. Babka płesznik ogranicza wchłanianie tłuszczu, zmniejsza uczucie głodu oraz przyśpiesza przemianę materii.

Babka płesznik na łuszczycę i inne choroby skóry

Napar zawierający śluz z nasion babki płesznik można stosować w postaci okładów przy chorobach skóry, takich jak atopowe zapalenie skóry (i inne stany zapalne skóry), trądzik różowaty i łuszczyca. Ponadto mogą ją stosować osoby zmagające się z suchą skórą, gdyż okład ma właściwości nawilżające i odżywcze.

OLEJ PALMOWYWielu z nas olej palmowy uważa za najgorsze zło, stawiając w jednym rzędzie z chemicznymi dodatkami do żywno...
14/04/2015

OLEJ PALMOWY

Wielu z nas olej palmowy uważa za najgorsze zło, stawiając w jednym rzędzie z chemicznymi dodatkami do żywności lub wyjątkowo negatywnie kojarzącą się żywnością genetycznie modyfikowaną.
Tak jest w przypadku utwardzonego tłuszczu palmowego, pozbawionego wszelkich wartości, dodawanego chętnie do większości produktów spożywczych i nie tylko, które możemy spotkać w każdym supermarkecie.
Natomiast dzisiaj chcę wam przedstawić czysty , czerwony , nierafinowany EKOLOGICZNY olej palmowy

Czy wiecie, że 100% czysty olej palmowy…
podobnie jak kokosowy, jest jednym z najpopularniejszych olejów roślinnych na świecie. Olej palmowy wyciskany z pestek owocu drzewa Elaeis Guineensis, czyli olejowca gwinejskiego, ma barwę pomarańczową, z powodu wysokiej zawartości karotenu.
W temperaturze pokojowej ma postać gęstego, miękkiego masła o neutralnym, lekkim zapachu. Ma właściwości nawilżające, oraz wygładzające, odżywia skórę bardzo suchą, dojrzałą i popękaną. Polecany jest do każdego rodzaju skóry, zwłaszcza z tendencjami do przesuszenia.Doskonale natłuszcza i uelastycznia. Masaż z zastosowaniem tego oleju przynosi skórze wiele wspaniałych korzyści pielęgnacyjno-relaksujących. Działa przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo, łagodząco, przyśpiesza regenerację tkanek.
Masaż z zastosowaniem tego oleju przynosi skórze wiele wspaniałych korzyści pielęgnacyjno - relaksujących.
Polecany jest do każdego rodzaju skóry, zwłaszcza z tendencjami do przesuszenia. Olej palmowy jest znany z powodu zastosowania do produkcji luksusowych mydeł.

Podobnie jak inne oleje roślinne, olej palmowy jest wolny od cholesterolu. Olej palmowy jest częstym składnikiem kuchni w południowo-wschodniej Azji i tropikalnych lasach Afryki. Coraz częściej jest wykorzystywany w przemyśle spożywczo-handlowym w innych częściach świata z powodu wysokiej zawartości naturalnych przeciwutleniaczy. Nierafinowany olej palmowy jest lepszy od rafinowanego ponieważ zawiera między innymi: betakaroten, koenzym Q10, witaminę A i E. Czerwony olej palmowy jest doskonałym źródłem karotenu. Ma wysoką zawartość nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych w proporcji 1:1(zrównoważony skład kwasów tłuszczowych), aq to oznacza, że w stosunku do zalecanego spożycia tłuszczu zawiera 30% mniej kalorii. Dlatego olej palmowy w przemyśle spożywczym jest mieszany z innymi olejami w celu zmniejszenia ilości tłuszczów, a tym samym spełnienia wymogów spożywczych. Jest również stosowany do produkcji żywności dietetycznej, jest naturalnym tłuszczem piekarniczym. Frytki smażone na oleju palmowym smakują jeszcze bardziej niż na oleju słonecznikowym.

W medycynie olej palmowy jest stosowany na rany w celu szybszego ich gojenia, ponieważ posiada właściwości przeciwbakteryjne.

Właściwości:
- odżywcze
- nawilżające
- wygładzające
- tonizujące
- źródło witaminy A i E
- antyoksydacyjne
- obniża stężenie cholesterolu
- obniża ryzyko zachorowań na raka
- chroni przed miażdżycą, działanie antyzakrzepowe
- zapobiega arteriosklerozie i zawałom serca
- opóźnia proces starzenia

Zastosowanie:
- spożywcze
- pielęgnacyjne
- kosmetyczne

CHLORELLA  - SUPER ALGAChlorella to alga o wielkości od 2 do 12 mikronów.  60 procent chlorelli stanowi białko, które za...
11/04/2015

CHLORELLA - SUPER ALGA
Chlorella to alga o wielkości od 2 do 12 mikronów. 60 procent chlorelli stanowi białko, które zawiera dziewiętnaście aminokwasów. Chlorella bogata jest również w witaminę B12, której ma w swoim składzie więcej niż wątroba wołowa, witaminę A, beta karoten, żelazo czy cynk.
Ten mikroskopijny organizm jest nieoceniony w dobie szybkiego i niezdrowego jedzenia, kiedy to wątroba potrzebuje realnego wsparcia w walce z toksynami osłabiającymi nasz organizm. Nie ma takiego drugiego produktu naturalnie występującego w przyrodzie, a łączącego tak wiele korzystnych cech detoksykacyjnych z wysoką wartością odżywczą.
Chlorella jest najbogatszym znanym źródłem chlorofilu – stąd też wzięła się jej nazwa. Chlorofil występuje w organizmach samożywnych (rośliny, algi, bakterie fotosyntetyzujące) i jest odpowiedzialny jest za dostarczanie energii pozyskanej w procesie fotosyntezy.
Chlorella jest nawiększym ze znanych źródeł chlorofilu. Wydaje się iż współczesna dieta nie zawiera wystarczającej ilości części zielonych roślin. Budowa chlorofilu jest zblizona do hemoglobiny co sugerowałoby jej krwiotwórczy charakter. Przede wszystkim chlorofil korzystnie oddziałuje na blony śluzowe przewodu pokarmowego stanowiące naturalną barierę przed przedostawaniem się substancji toksycznych z przewodu pokarmowego bezpośrednio do krwiobiegu.
Chlorella Pyroneidosa cechuje się wyjątkowo wysoką zawartością witaminy B12. Przyjmując codziennie średnio 2-3 gramy chlorelli dostarczamy organizmowi ponad 3 razy więcej zalecanej dziennej dawki. Brak witaminy B12 może upośledzić sprawność intelektualną i wywołać zaburzenia neurologiczne. Niedobór tej witaminy narasta latami. I nawet niewielki jej deficyt, trudny do wykrycia w warunkach laboratoryjnych, jest niezwykle groźny.
Witamina ta jest jednym z ważniejszych składników diety, którego poziom spada wraz z wiekiem. Dzieje się tak, gdyż w miarę upływu lat zmniejsza się wydzielanie przez żołądek kwasu solnego, pepsyny i tzw. intrisic factor - białka wiążącego cząsteczki witaminy B12 z pożywienia. Oprócz starzenia się i związanej z tym obniżającej się asymilacji substancji odżywczych, najczęstszymi przyczynami braku witaminy B12 są: chroniczny nieżyt żołądka, nadużywanie alkoholu czy chroniczne zapalenie nerwów. Brak witaminy B12 daje o sobie natychmiast znać. Niszczone są czerwone krwinki, co skutkuje osłabieniem krwi jak i szybkim przemęczaniem się. Mogą również wystąpić zaburzenia systemu nerwowego, jak np. brak koordynacji mięśniowej (skurcze,drgawki).
Witamina B12 przyczynia się do prawidłowego metabolizmu homocysteiny. Homocysteina jest szkodliwym dla układu sercowo-naczyniowego aminokwasem łatwo poddającym się utlenianiu. Wówczas staje się źródłem wolnych rodników. Wysoki poziom homocysteiny zatruwa mózg - następuje pogorszenie nastroju, spada sprawność intelektualna, występują depresje i zaburzenia pamięci. Chlorella jest niezwykle zasobna w beta karoten, który organizm wykorzystuje do produkcji witaminy A
CZYNNIK WZROSTU CHLORELLI- CGF
nazwany Chlorella Growth Factor - CGF jest wyjątkowym elementem umiejscowionym w jądrze komórkowym chlorelli. Jest to złożony zestaw niezwykle cennych substancji, sprzyjających w naturalny sposób wzrostowi komórek.

CGF jest substancją złożoną i wyjątkową, znajdującą się tylko w Chlorelli. Składa się z kwasów nukleinowych,szeregu witamin, aminokwasów, cukrów, kompleksu protein, enzymów i glykoprotein. Dzięki niemu jest mozliwy podział chlorelli z zawrotną prędkością 40 cykli na dobę. Z fizjologicznego punktu widzenia jest on bardzo interesujacy gdyż bakterie acidofilne w jego obecności namnażają się kilkakrotnie szybciej. Co to znaczy? jest niezwykle przyjazną substancją dla naszej flory jelitowej, naszego własnego acidofilusa . Kiedy brakuje bakterii acidofilnych np na skutek antybiotykoterapii ich miejsce zajmuja patogenne grzyby , a to już temat na oddzielny rozdział. Pielęgnujmy więc naszego acidofilusa, dbajmy o diete bogatą w prebiotyki a unikajmy cukru i białej mąki.
Zdolność chlorelli do pochłaniania zanieczyszczeń zauważono już wiele lat temu kiedy stwierzono iż nie da się jej hodować do celów konsumpcyjnych w zbiornikach naturalnych ze względu na to że otrzymany produkt jest bardzo zanieczyszczony.Wówczas to badacze zaczęli przyglądać się baczniej jej strukturze komórkowej. Otóż błona komórkowa chlorelli składa się z trzech warstw ochronnych bardzo odpornych na czynniki zewnętrzne. Warstwy te są podstawą absorbujących zanieczyszczenia właściwości chlorelli. Najgrubsza jak i średnia błona komórkowa wiążą toksyczne substancje. Składają się one z mikrowłókien celulozowych, które formują bardzo ustrukturyzowaną sieć. W tej właśnie sieci metale ciężkie jak też inne szkodliwe substancje zostają uwięzione, jak w pajęczynie. Ponadto średnia błona komórkowa chlorelli zawiera sporopollein - substancję, która również wiąże niektóre toksyny.

ZNACIE TE MAŁE, NIEPOZORNE ZIARENKA?POCZYTAJCIE JAKIE SĄ SPRYTNE ;)CHIA Szałwia hiszpańska to roślina dająca nasiona chi...
10/04/2015

ZNACIE TE MAŁE, NIEPOZORNE ZIARENKA?
POCZYTAJCIE JAKIE SĄ SPRYTNE ;)

CHIA

Szałwia hiszpańska to roślina dająca nasiona chia, które słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak. Sprawdź, jakie jeszcze wartości odżywcze posiadają nasiona chia.

Ich właściwości zdrowotne doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków uprawą. Nic dziwnego - zawierają one więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu

Nasiona Chia zmniejszają ryzyko zachorowalności na raka piersi.
Wszystko przez zawarty w nich kwas ALA, czyli kwas alfa-linolenowy, który stanowi kwintesencję kwasów omega-3.
Nasiona szałwii chia są najbogatszym roślinnym źródłem kwasu ALA - zawierają go o 16 proc. więcej niż uchodzące za jego skarbnicę siemię lniane. Są doskonałym źródłem błonnika i cynku - substancji, które również zapobiegają rozwojowi nowotworów i wspomagają walkę z rakiem.

Spośród wszystkich olejów to właśnie olej z nasion chia jest najbogatszym źródłem kwasów omega-3, które składają się na niego w 63%. Dla porównania - olej z nasion lnu zawiera 54% kwasów omega-3.
Kwasy omega-3 wspomagają pracę mózgu - ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć i koncentrację - dlatego są polecane szczególnie uczniom, studentom i innym osobom wykonującym pracę umysłową. Ponadto wspomagają układ nerwowy - uspokajają, a nawet mogą pomóc złagodzić objawy depresji. Z kolei u osób starszych mogą zapobiec rozwojowi demencji (m.in. chorobie Alzheimera). Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w nasionach chia wspomagają także funkcjonowanie wzroku, a u seniorów zapobiegają rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej.
Ponadto kwasy omega-3 są niezbędne w czasie ciąży. Wpływają pozytywnie nie tylko na zdrowie przyszłej mamy, lecz także są odpowiedzialne za prawidłowy rozwój dziecka.
Zawarte w nasionach chia kwasy omega-3 wpływają pozytywnie także na układ sercowo-naczyniowy. Razem z błonnikiem, którego również w nich nie brakuje, przyczyniają się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz do podwyższenia stężenia "dobrego" cholesterolu HDL. W ten sposób zapobiegają tworzeniu się miażdżycy i zmniejszają ryzyko licznych chorób serca, np. choroby wieńcowej.
Ponadto nasiona szałwii hiszpańskiej są bogate w potas, który odpowiada za regulację ciśnienia tętniczego krwi, oraz inne pierwiastki, które wspomagają pracę serca, czyli magnez, wapń i sód.

Udowodniono, że błonnik nie tylko zapobiega chorobom serca, lecz także usprawnia pracę układu pokarmowego - wspomaga proces trawienia i pobudza perystaltykę jelit.
Nasiona chia są drugim, zaraz po otrębach pszennych (42 g/100 g), najcenniejszym źródłem błonnika.
Reguluje rytm wypróżnień, przeciwdziałając tym samym zaparciom, a także wspomaga rozwój fizjologicznej flory bakteryjnej. Ponadto zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego

Nasiona chia dla cukrzyków
Wieloletnie badania wykazały, że dieta bogata w błonnik zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym, w tym cukrzycy typu 2. Jednak spożywanie bogatych w ten składnik odżywczy nasion chia może pomóc także diabetykom..

ZNACIE JUŻ CUDOWNE WŁAŚCIWOŚCI OLEJU KOKOSOWEGO??? :)Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) - olej otrzymywany...
10/04/2015

ZNACIE JUŻ CUDOWNE WŁAŚCIWOŚCI OLEJU KOKOSOWEGO??? :)

Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) - olej otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej ). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwany także masłem kokosowym).
Bardzo rzadko występuje w sprzedaży jako olej tłoczony na zimno, który pozostawiony jest jako naturalny, z typowym, kokosowym zapachem, przez co jest bardzo cennym, poszukiwanym i drogim produktem. Rafinowana wersja jest prawie bezzapachowa.
Olej kokosowy stosuje się wewnętrznie, jako lek oraz w kuchni, jako środek spożywczy, a także do użytku zewnętrznego.
Ze względu na swoją stałą postać olej nadaje się do smarowania pieczywa, można także z powodzeniem zastąpić nim masło w pieczeniu. Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie nadaje potrawom orientalny charakter.
Praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia, że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach, a do tego jest o wiele zdrowszy od niektórych, bardziej popularnych olejów. Nie każdy wie, że oleje takie jak: sojowy, słonecznikowy lub z orzeszków ziemnych nie powinny być podgrzewane do wysokich temperatur.
Olej kokosowy jest też pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze.
Ma on silnie bakteriobójcze i wirusobójcze właściwości, niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (zalicza się do nich m.in. wirus HIV, cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakteria Helicobacter pylori, wywołująca wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego). Inaczej niż antybiotyki, które zabijają całą florę bakteryjną organizmu - w tym także tą dobroczynną - monolauryn atakuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie.
Kokosy zawierają też kwas kaprylowy, który ma podobne działanie. Zawartość tych dwóch związków sprawia, że olej kokosowy pomaga wzmacniać odporność organizmu, wykazującsilne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze.
Z kolei na powierzchni skóry antybakteryjne i antywirusowe właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że znakomicie nadaje się do zwalczania infekcji, wysypek i egzem, a także przyczynia się do leczenia drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach owadów.
Pomaga zwalczyć schorzenie zwane „stopą sportowca” lub „stopą atlety” – uciążliwą, długotrwałą grzybicę stóp. Olej kokosowy może być także z dobrym
rezultatem stosowany na cerę trądzikową, wówczas najlepiej działa połączone stosowanie wewnętrznie i zewnętrznie.
W medycynie naturalnej używany jest więc do leczenia bardzo wielu schorzeń i dolegliwości, takich jak: bóle zębów, trądzik, opryszczka, wypryski, egzema, zapalenia i owrzodzenia skóry, syfilis, łysienie, siniaki, oparzenia, kaszel, przeziębienia, gorączka, osłabienie odporności, choroby układu trawienia, wrzody, kamienie nerkowe, bolesne i nieregularne miesiączki, niedobory witamin, astma, osteoporoza i wiele innych.

Olej kokosowy zawiera także naturalne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia się skóry, sprawiając jednocześnie, że staje się ona jędrna i elastyczna. Olej ten stosowany jest również jako lek przy chorobie Crohna (wrzodziejące zapalenie jelita grubego) i przy cukrzycy typu ll.
Olej kokosowy w kosmetyce
Nieocenione są też wartości oleju kokosowego w kosmetyce. Olej posiada właściwości nawilżające, może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.
Wspomaga gojenie się ran, hamuje pojawianie się plam na skórze, działa łagodząco przy chorobach skóry (egzemy), spowalnia starzenie i opóźnia powstawanie zmarszczek, nawilża i wygładza skórę.
Jako jedyny olej chroni włosy przed utratą protein, dzięki swej specyficznej budowie olej kokosowy jest w stanie wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć, dzięki czemu włosy stają się miękkie, lśniące i mocne.
Stosowanie na skórę głowy wzmacnia cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów. Zwiększa ukrwienie skóry i pomaga w walce z łupieżem. Można stosować jako maseczkę na całą długość włosów (a także skórę) przed myciem, lub nałożyć na same końcówki, aby zapobiec ich rozdwajaniu.

OLEJ KOKOSOWY ZARÓWNO TŁOCZONY NA ZIMNO , NIERAFINOWANY JAK I RAFINOWANY BEZZAPACHOWY U NAS W SKLEPIKU :) ZAPRASZAMY

Jeszcze ciepłe suplementy naturalne :)
07/04/2015

Jeszcze ciepłe suplementy naturalne :)

Adres

Rabka
34-700

Godziny Otwarcia

Poniedziałek 10:00 - 17:00
Wtorek 10:00 - 17:00
Środa 10:00 - 17:00
Czwartek 10:00 - 17:00
Piątek 10:00 - 17:00
Sobota 09:00 - 14:00

Telefon

788155445

Strona Internetowa

Ostrzeżenia

Bądź na bieżąco i daj nam wysłać e-mail, gdy Smaki Świata "BIO" umieści wiadomości i promocje. Twój adres e-mail nie zostanie wykorzystany do żadnego innego celu i możesz zrezygnować z subskrypcji w dowolnym momencie.

Skontaktuj Się Z Firmę

Wyślij wiadomość do Smaki Świata "BIO":

Udostępnij